maandag, mei 15, 2006

Vergeet je paspoort niet

Hirsi Ali gaat eerder dan gepland weg uit Nederland. Zelf ontkent ze dat er sprake is van een vlucht, maar als de rechter heeft besloten dat je binnen vier maanden moet verhuizen, een televisieprogramma je staatsburgerschap onrechtmatig noemt, je niet zonder beveiliging over straat kunt en een partijcoryfee je van polarisatie beschuldigt, dan kun je wel van een vrijwillig vertrek spreken, een klein duwtje in de rug heb je toch wel gekregen, me dunkt.

Wat rest is een baan bij een denktank in de VS. Lijkt me een verstandige keuze. In elk geval verstandiger dan het Kamerlidmaatschap. Hirsi Ali wordt intern al langer verweten dat zij de diplomatieke vaardigheden mist om het fijne spel der Hollandse politiek te spelen. Een spel van concessie, pragmatiek en invloed. De frêle Somalische was in de Tweede Kamer een beetje als de olifant in de porseleinkast. Het Amerikaanse tweepartijenstelsel leent zich wellicht beter voor de aanpak van de polarisatie. Bovendien lonkt Hirsi Ali met haar filmscripts, essays, mediaoptreden, e.d. al langer naar een positie als opiniemaker en adviseur. Sommige mensen kunnen beter aan de rand van de arena staan dan er middenin. Hirsi Ali is zo iemand naar mijn mening.

Wat mij betreft mag ze Nederlander blijven. Haar leugens waren al langer bekend, dus waarom er nu wel om malen? Verder vind ik dat liegen tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst best mag verjaren na 14 jaar.

Nog even dit: her en der wordt de rol die de NOS speelde in de hele heisa rond de Zembla-uitzending aan de kaak gesteld (naast de kritiek op Zembla zelf). Zij die geloven in een onafhankelijke en volledig objectieve NOS mogen zich toch wel als blind en doof beschouwen, of in het meest positieve geval als vetederend naïef. Objectiviteit bestaat niet, bij geen enkel medium. Zorgvuldigheid is het beste en meest wenselijke alternatief voor subjectiviteit. Of de NOS zorgvuldig is geweest in haar aandacht voor de Zembla-uitzending weet ik niet; ik heb de bewuste uitzendingen gemist. Maar het is goed dat zij nauwlettend en kritisch in de gaten gehouden wordt. En het zou de programmamakers bij de publieke omroep sieren als zij wat minder onder één hoedje zouden spelen.

2 opmerkingen:

Frans54 zei

"De frêle Somalische was in de Tweede Kamer een beetje als de olifant in de porseleinkast." Misschien niet helemaal toevallig dat ze voor een instituur gaat werken dat ferm achter de republikeinse Bush staat. En laat het symbool van de republikeinen nu net een olifant zijn

Paddy zei

Zo bezien zal ze voortaan als de vis in het water zijn.