maandag, juni 26, 2006

Zij waren de slimmere én de betere

Na de regen van wuppies, wacht Nederland deze zomer hopelijk nog de nodige zonneschijn, want op het WK zullen wij niet meer stralen. Gewogen en te licht bevonden.

De teleurstelling die uit de tranen van Van der Sar sprak, kan goed voortkomen uit de onmacht van ‘ zijn jongens.’ Er was een numerieke meerderheid en een achterstand voor nodig om dit Nederlands elftal eindelijk eens te doen vlammen. Helaas sloeg de vlam gelijk ook in de pan. De jammerklachten achteraf over de gemene slimheid van de Portugezen is volledig misplaatst. Wie de wedstrijd opent met twee spijkerharde en intens gemene overtredingen, die moet vervolgens niet ontstemd zijn als hij van repliek wordt gediend. Nederland zette vanaf het begin de toon, en speelde zichzelf daarmee in de kaart. Wie de bal kaatst…

Maar alle overtredingen ten spijt, was het pijnlijk duidelijk dat Oranje vooral kwaliteit ontbeert. In elk geval het soort kwaliteit waardoor het de tegenstander zijn wil op kan leggen, kan terugdringen en kan overlopen. Dat is geen schande, maar het is wel jammer. En als een verassing kwam het ook niet. De meeste ‘nieuwelingen’ zijn nog niet zo ver dat zij het technisch en tactisch vernuft hebben om te schitteren op dit WK, dat toch een niet al te hoog niveau heeft. Dit keer ook geen retorische vragen als ‘Waarom kan hij het bij AC Milan wel?’ Nee, waarom kan hij het bij AZ wel? Nou, omdat AZ doorgaans tegen RBC speelt, en niet tegen Portugal en Argentinië. Overigens lopen er in de internationale competities ook weinig alternatieven rond. En als het gebrek aan slimheid zich nota bene bij spelers van FC Barcelona en HSV openbaart, dan houdt het natuurlijk op. Sommigen zullen dat technisch en tactisch vernuft vermoedelijk dan ook nooit krijgen. Het aantal goede passes was zo laag, dat de onmacht voor een deel uit onkunde lijkt voort te komen, en niet uit onervarenheid.

Ben ik dan vergeten hoe wij ons, zonder te verliezen plaatsten voor dit WK? Integendeel, we hebben dit toernooi niet anders gespeeld dan gedurende de kwalificatie: zonder overwicht, met explosieve uitvallen, georganiseerd maar eenvoudig terug te dringen, loerend, stroef, genadeloos, breekbaar, enz. Om maar als Cruijff te spreken: dit Oranje kan met een beetje geluk van iedereen winnen, maar het kan ook van iedereen verliezen. En daar is niet eens heel veel pech voor nodig.

Geen opmerkingen: