maandag, april 24, 2006

Kan ik hier pinnen?

Het moge duidelijk zijn: terroristen zijn geen criminelen.

Veroordeelde criminelen zijn na het uitzitten van hun straf immers weer welkom om zich bij de rest van de vrije samenleving te voegen. Terroristen zijn na een paar jaar brommen niet per definitie terrorist-af.

De staat moet hen dus alle financiƫle armslag ontnemen. Zo is het namelijk afgesproken in VN-resolutie 1373. Wie weer gebruik wil kunnen maken van de Postbank-hypotheekadviseur, moet wachten tot de AIVD beslist dat hij of zij geen terroristisch risico meer vormt. Zelfs Leen van Frisia ('financieringen') kan gebrandmerkte terroristen niet aan een nieuwe keuken of badkamer helpen.

De advocaten van de Hofstadleden zijn uiteraard ontstemd, al zijn niet al hun argumenten even steekhoudend. Zo is volgens Plasman, raadsman van onder andere Mohammed B., ‘de VN-resolutie bedoeld tegen individuen en organisaties die de terroristische activiteiten van de Talibaan en Al-Qaeda (mede-)financieren.’

Het zal best dat die resolutie is opgesteld en aangenomen met Al-Qaeda in gedachten, maar Al-Qaeda noch de Talibaan wordt er in genoemd.

Ook vindt Plasman dat de rechter door de autoriteiten ingelicht had moeten worden over deze sanctiemaatregel. ‘Dan had de rechter er rekening mee kunnen houden bij de bepaling van de strafmaat. En misschien had hij voorzichtiger geoordeeld over deelname aan een terroristische organisatie.’

Helaas, de maatregelen staan los van het strafrecht, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De AIVD treedt in deze dus op als aanklager en het kabinet als rechter. Zij bepaalt of en wanneer, op advies van de AIVD, de sanctie wordt opgeheven. Vrijspraak door de strafrechter had het opleggen van de sanctie dus niet in de weg gestaan. Waarom men dan wachtte met het opleggen ervan tot de Hofstadleden werden veroordeeld, is mij een raadsel. De sanctie staat toch los van het strafrecht, en de AIVD was toch al langer op de hoogte van de terroristische dreiging die van de leden uitging? Hebben we al die tijd toegestaan dat terroristen hun snode plannen financieren!

Dat een van de advocaten vreest dat de sanctie zijn cliƫnt de criminaliteit indrijft, lijkt me alleen maar een voordeel. Hoe eerder de AIVD constateert dat een voormalig Hofstadlid zijn dagen vult met autokraken en berovingen, hoe eerder hij zijn eerlijk gestolen geld weer op een rekening kan storten. Het terroristisch gevaar is immers geweken.

Slaap zacht.

Geen opmerkingen: