dinsdag, augustus 29, 2006

De nijlbaars zwemt waar hij niet gaan kan

De president van Tanzania is boos op de makers van Darwin's Nightmare, een documentaire over Afrikanen, vissen en geld. Deze film laat zich in nietsontziende woorden en beelden uit over de verstrekkende verwoesting die de nijlbaars in het Victioriameer met zich meebrengt. De film zou het imago en de economie van Tanzania schaden, aldus president Kikwete.

Die blanken toch. Eerst zetten ze, bij wijze van geinig experiment, een paar nijlbaarzen uit in het Victoriameer. Als die beestjes eenmaal alle andere soorten hebben opgegeten en de boel grondig hebben uitgewoond, gaan ze als gekken nijlbaars importeren. Omdat het toch wel lekker is, en er zijn er ook genoeg. En passant nemen ze op de heenweg ook wat wapens mee, ten behoeve van de omringende oorlogen. Ja, ze zijn er nu toch. De lokale visserij werkt zich ondertussen een breuk om de vraag bij te houden, en mag zich bij de lunch tegoed doen aan de karkassen van de vissen. Die vinden de blanken namelijk niet zo lekker; de graten gaan maar tussen je tanden zitten. Tot overmaat van ramp maken ze er vervolgens nog doodleuk een documentaire over ook, waarin ze alles op niet mis te verstane wijze aan de kaak stellen en zijdelings veroordelen.

Geen wonder dat je dan als gewetensvolle regering aan de bel trekt. En dat een paar lokale bewoners het moeten ontgelden omdat ze zich voor de camera kritisch hebben uitgelaten, is ook niet meer dan logisch.

Maar voor de filmliefhebber is het ook geen pretje. Eerst moesten wij ons al door een prachtige documentaire heen worstelen, slechts op de been gehouden door bier en popcorn. Vervolgens moeten wij nu op grote afstand onze verontwaardiging uitspreken over die vervelende negers die in een volkswoede ontsteken en onze dappere helden uit de film het leven verder onmogelijk maken.

Nou, we gaan nog eens naar een film over jullie kijken zeg. Ondankbaar tuig.

Geen opmerkingen: