dinsdag, augustus 15, 2006

Meeste stemmen gelden

Bij gebrek aan beter hebben wij een democratie. Daar hebben wij vrede mee, en wij steunen oorlogen die democratie moeten brengen. Een beetje geweld moet je als bevolking van een niet-democratisch regime maar kunnen verdragen, want het is voor je eigen bestwil. Als de rook is opgetrokken kan je per slot van rekening genieten van de minst gemankeerde bestuursvorm.

Behalve vrije verkiezingen hebben wij ook vrij toegang tot internet. Dat is hartstikke fijn, want internet is een enorme encyclopedie en een hele toegankelijke en praktische ontmoetingsplaats.

Internet en democratie gaan goed samen. Beter dan bijvoorbeeld communisme en internet. Vraag maar aan de Chinese ambtenaren die zich een breuk surfen om elk getypt woord van hun medeburgers op staatsvriendelijkheid te controleren.

Daarom is er een internetpartij in de maak. Slagzin: De eerste partij waar de kiezers het écht voor het zeggen hebben! Uit het PZC-bericht: 'iedereen kan op de website van de partij meediscussiëren over maatschappelijke onderwerpen. Na de discussie volgt een stemming en ziedaar: het partijstandpunt is geboren.'

Dat is vrij verontrustend. Tenminste, als je van mening bent dat het mooie van democratie is, dat je je stem uit kan brengen op mensen die er wél verstand van hebben, zodat zíj en niet jíj, de moeilijke beslissingen nemen. Nog verontrustender wordt het als je veel internet. Want wie wel eens op het forum van zeg, de meest-gelezen krant van Nederland komt, die slaapt een stuk rustiger bij de gedachte dat de belangrijke beslissingen worden genomen door mensen die er wel verstand van hebben.

Als het aan de zogenaamde internetpartij ligt, slapen we straks helemaal niet meer. Want je moet er toch niet aan denken dat, terwijl jijzelf op een oor ligt, de rest van Nederland over belangrijke onderwerpen beslist. Wie niet dag en nacht stemt, die loopt straks het gevaar met onwelkome veranderingen te worden geconfronteerd. En dan kun je alleen jezelf iets verwijten; had je maar intensiever meegestemd.

Dat lijkt me vrij slecht voor de economie. En voor de mentale en fysieke gesteldheid van de bevolking. Maar het lijkt me vooral heel slecht voor het imago van de democratie. En kom dan maar eens met geweld je bestuursvorm aanprijzen. Wedden dat je weinig hearts and minds wint?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach, zo verontrustend is het toch niet? Volgens mij stemt er geen hond op (daar hebben we al de partij voor de dieren voor). Weet je trouwens wie een dergelijk systeem al eens eerder heeft voorgesteld? Groot Denker en Politicus Emile Ratelband...