zondag, augustus 13, 2006

Stop de persen!

Het is oorlog tussen Israël en Hezbollah. Maar dat is dan ook het enige dat vaststaat. Want behalve een hoop bommen en granaten, levert dit verhitte discussies op blogs en forums op over de vraag in hoeverre beelden gemanipuleerd zijn, welke berichten en cijfers wel of niet uit de propagandakoker komen en welke partij het gelijk aan zijn zijde heeft. Online Nederland voert zo zijn eigen oorlog. Het is een strijd om de heilige waarheid, het grote gelijk.

Het wiel is namelijk weer eens uitgevonden: objectieve berichtgeving bestaat niet. Het zijn niet de beelden van verkoolde lijken die ons razend maken, het is de regie daarachter die ons in woede doet ontsteken. Foto’s van gruweldaden kunnen alleen op tranen rekenen omdat ze gefotoshopt blijken. Cijfers imponeren pas als ze overtrokken zijn.

De bloggende burgerbevolking trekt daarop in gespeelde verontwaardiging ten strijde, gewapend met subjectieve retoriek, het wapen van de vijand. Het zijn dé media, en het is dé propagandamachine. Vervolgens worden zogenaamde feiten doodleuk ‘ontkracht’ met behulp van andere zogenaamde feiten, allemaal uit de koker van diezelfde media, en zo blijft men in paradoxale cirkeltjes draaien, op jacht naar het onbereikbare, als de hond die op zijn eigen staart jaagt.

Ik zou zeggen, sla er eens een forumdiscussie op na, boek een enkeltje onderbuikgevoelens van kleinburgerlijk Nederland, en laat u meevoeren door de stroom der verontwaardiging, die weinig meer blijkt te zijn dan een ondiep en vooral heel zielig beekje.

Geen opmerkingen: