woensdag, augustus 16, 2006

Witte boekjes, groene boekjes! Wie gaat het aan Google vragen?

Google is de winstwaarschuwing voorbij. Het bedrijf is zover dat het media waarschuwt het werkwoord googelen goed te gebruiken. Goed betekent in dit geval dat wij pas van googelen dienen te spreken wanneer we ook echt ‘opzoeken met Google’ bedoelen. Onder don’t be evil valt dus ook don’t be a taalvervuiler. De nobele waarschuwing komt bij monde van een advocaat; Google is nog op zoek naar een betrouwbare taaladviseur.

Het bericht komt vooral als een schok voor taalvervuilende Chinese dissidenten. Die werden door Google al zo in hun digitale vrijheid beperkt. Overigens werken ook de opvoeders van MSN op dit moment aan een brief. Daarin geven ze media toestemming het werkwoord msn’en vrijelijk te gebruiken, dus ook wanneer ze eigenlijk googelen bedoelen. De barmhartigheid is de wereld nog niet uit.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou nou nou, het is allemaal zo simpel nog niet! ;-p

Paddy zei

Nee, het is machtig ingewikkeld.

Anoniem zei

Het is heel simpel: Google, hoe machtig ook, heeft niks te zeggen over het woordenboek. Een woordenboek beschrijft de taal zoals die gebruikt wordt en als de woordenboekmaker constateert dat "Googlen" wordt gebruikt in de betekenis "zoeken op internet" dan is daarmee de kous af, lijkt mij. Zo. Verder nog vragen? :-)