vrijdag, september 08, 2006

The Origin of Excellence

Het egaliteitsdenken op universiteiten is definitief voorbij, zo blijkt vandaag bij de diverse openingen van het academisch jaar. „Ambitie moet!”

Nou, het wilde studentenleven behoort daarmee tot het verleden. Niks geen ploegendiensten draaien voor een Breezer; blokken zullen ze, die feuten! En vooral zo snel mogelijk afstuderen om daarna ‘iets innovatiefs’ te doen. Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven kan trots zijn. Zij wil dat een volgende regering werk maakt van een bindend studieadvies. Alleen de besten mogen straks studeren, en alleen de allerbesten zullen zich handhaven. Binnen de korste keren laten wij met dit meesterplan de rest van armlastig Europa ver achter ons. Vooral de Belgen. Want volgens de Vlaamse minister van Onderwijs Vandenbroucke, zo zegt hij in de Volkskrant, is in Nederland ‘de pendel toch wel iets te hard doorgeslagen.’ Vandenbroucke is zo barmhartig om studenten een tweede kans te gunnen. Laat hem maar, de sukkel. Wanneer wij over vier jaar tot de top behoren, zal hij ons smeken om ontwikkelingshulp. En dan zullen we hem hard in z’n gezicht uitlachen.

Wel ironisch dat nota bene Van der Hoeven anderen geen tweede kans gunt. Zelf heeft ze die in mijn ogen namelijk wel gehad. Ik vraag het nog regelmatig aan mensen: ‘Weet je nog waar jij was toen Van der Hoeven over intelligent design begon?’ Voor mij is die openlijke steunbetuiging destijds wat voor anderen de dood van Diana is, of de moord op Fortuyn. Een minister van Onderwijs die pleit voor aandacht voor intelligent design in het onderwijs. Dat is zoiets als Mariska Hulscher die eeuwige trouw belooft. Gelukkig werd het idee direct afgeschoten, maar Maria- ik kan gewoon niet geloven dat zoiets ingewikkelds niet door een schepper is bedacht-Van der Hoeven bleef zitten. Sterker nog, bij de presentatie van de CDA-kieslijst bleek dat ze doodgemoedereerd op nummer drie staat.

Een beetje natuurlijke selectie in de studentenpoel kunnen we voorlopig dus vergeten. Ja, selectie aan de poort, dat krijgen we. Maar dankzij Van der Hoeven staan we daardoor straks mooi wel bovenaan de voedselketen. En dat terwijl we niet eens intelligent design op school hebben gehad. Het is een godswonder.

Geen opmerkingen: